Educatia pentru sanatate si comunicarea in educatie pentru sanatate

♦Ca sistem care include constiinta starii de sanatate ,procesul de predare /invatare si participare ,educatia pentru sanatate are ca scop cresterea nivelului de cunostinte medicale ale populatiei in domeniul sanogenezei,protectiei mediului si prevenirii bolilor; formarea si dezvoltarea unor deprinderi corecte care sa promoveze sanatatea precum si crearea unei pozitii active fata de sanatatea individuala si de problemele sanatatii publice, in sensul atragerii si capacitatii maselor la participarea activa in vederea realizarii si consolidarii sanatatii.

♦Educatia pentru sanatate presupune acceptabilitate ,respect reciproc,informare ,mijloace pentru deprinderea diferitelor obiceiuri sanogene,cooperarea receptorilor ,ea fiind totodata si un drept al omului si o obligatie a societatii ,concretizata printr-o programa analitica scolara anuala integrata programei tuturor treptelor de instructie(bazate pe mesaj educativ de cultura sanitara,imagini de exemplificare si demonstratii practice)

Oamenii trebuie informati cu privire la sanatate si modul lor de viata, avand ca obiectiv prevenirea imbolnavirilor inainte ca procesele de deteriorare a sanatatii sa inceapa.

♦     Fumatul, alimentatia nesanatoasa, alcoolul, habitatul, au un rol foarte important , influentand starea de sanatate a pacientului.

♦     Promovarea sanatatii reprezinta punerea in practica bazata pe informatie a interventiilor desemnate sa promoveze sanatatea.

♦     Principiile promovarii sanatatii : Implica populatia ca un intreg; este orientata asupra determinantilor sanatatii ; foloseste metode/abordari diferite, complementare ; urmareste asigurarea participarii publice ; implicarea cadrelor medico-sanitare.

♦     Preventia este cel mai eficace tratament.

♦     Educatia pentru sanatate consta in programe planificate pentru ca oamenii sa invete despre problemele legate de sanatate cu scopul de a favoriza asumarea unor modificari voluntare ale comportamentelor

♦     Principii importante in actiunile de educatie pentru sanatate: mesaj clar ; mesaj care poate fi inteles ;  mesaj adaptat mediului (fond si forma ) ; evitarea mesajelor care folosesc frica, judeca comportamente ; sublinierea aspectelor pozitive ; comunicarea in dublu sens ; participarea grupului tinta; un singur mesaj nu este sufficient, el trebuie repetat, in forme diferite.

♦     Canalele de comunicare pot fi :orale (conversatia fata in fata, telefonica); scrise sau alte mijloace (radio, televiziune, ziare, posta electronica).

Educatia pentru sanatate. Educatie sanitara.

 Educatia pentru sanatate este diferita de educatia sanitara.

             Educatia sanitara se refera la dobandirea de cunostinte si deprinderi de idiena personala si a colectivitatii cu scopul de a preveni aparitia bolilor, fiind orientata strict asupra individului si avand un caracter prescriptiv.

 Educatia pentru sanatate consta in programe planificate pentru ca oamenii sa invete despre problemele legate de sanatate cu scopul de a favoriza asumarea unor modificari voluntare ale comportamentelor. Elementul fundamental al educatiei pentru sanatate este comunicatia.

 Astfel de programme pot include : oferirea de informatii ; analizarea unor vlori si atitudini ; luarea unor decizii in problemele legate de sanatate ; dobandirea unor abilitati  cu ajutorul carora persoanele sa poata sa-si modifice comportamentele.

Toate acestea presupun promovarea increderii in sine si imputernicirea, astfel incat oamenii sa fie capabili sa actioneze in tot ce priveste sanatatea lor.

Educatia pentru sanatate studiaza nivelul de cultura sanitara (cunostinte, deprinderi, atitudini, comportamentele) si mijloacele si procedeele educationale necesare formarii si dezvoltarii unui comportament sanogen, igienic.

             Educatia pentru sanatate are urmatoarele scopuri:

ridicarea nivelului de cunostinte medicale al populatiei in principal in domeniul sanogenezei, protectiei mediului si preventiei bolilor;

formarea si dezvoltarea unor deprinderi corecte care sa promoveze sanatatea;

– crearea unei pozitii active fata de sanatatea individuala si fata de problemele sanatatii publice, in sensul atragerii si capacitarii maselor la participarea activa in realizarea consolidarii sanatatii.