Intoxicatie cu alcool etilic

Intoxicatia cu alcool etilic(etanol) se recunoaste de la primul contact cu bolnavul dupa halena de alcool.(Atentie! Intoxicatia poate fi mixta:cu barbiturice,tranchilizante etc.)

Tablou clinic

Semnele intoxicatiei acute evolueaza in trei faze:

♦Faza de excitatie:

-logoree,volubilitate,tendinta de violenta,

-facies congestiv,conjunctivele injectate(la alcoolemie de aproximativ 2 g‰).

Faza de incordare motorie:

-confuzie,agitatie psihomotorie,apar tulburari de coordonare si echilibru,tulburari de vorbire,incordare musculara accentuata(alcoolemie de 3 g‰)

Faza de coma etilica,alcoolemie de 3-4 g‰;

-relaxarea musculaturii corporale,areflexie,midriaza,relaxare sfincteriana,facies vultuos,uneori paloare cadaverica,puls tahicardic si aritmie,hipotensiune arteriala,halena alcoolica (in toate fazele).Exista totdeauna pericolul aspiratiei traheobronsice a continutului gastric,exprimat prin varsatura,blocarea cailor aeriene si asfixie.Alteori apare bronhopneumonie de aspiratie(sindrom Mendelson).

De retinut: decesul poate sa survina din mai multe cauze.

♦deprimare respiratorie centrala si insuficienta obstructiva respiratorie,

♦colaps vascular sau E.P.A.

♦accident vascular cerebral(alcoolemia de 5g‰ este mortala).

Masuri de urgenta

-Provocarea de varsaturi si spalatura gastrica cu carbune activat(in solutie de bicarbonat de sodiu 5%)sau doze succesive de cafea concentrata este posibila in formele mai usoare.

-in formele severe :transportarea de urgenta la spital

-In spital  La nevoie se va executa reanimarea cardiorespiratorie in timpul transportului.

Observatie. La indicatia medicului asistenta medicala va monta (la dispensar,policlinica sau autosalvare )o perfuzie cu solutii macromoleculare ,glucoza 5% si eventual bicarbonat de sodiu.Se pot injecta vit. B6 (3-4 fiole i.v.-fiole a 250 mg); vit. B1 i.v. 100 mg, hidrocortizon,diazepam 1-2 fiole i.v. sau i.m. in caz de agitatie.

Contraindicate: morfina,plegomazinul,barbituricele.

Atentie! Are mare importanta sociala si medico-legala recoltarea sangelui pentru alcoolemie.Nu se va dezinfecta pielea cu alcool la locul prelevarii decat cu sublimat,oxicianura,in lipsa cu apa simpla.

In caz de coma,spalatura gastrica este posibila dupa intubatia traheala.

Asistenta medicala va aplica tratamentul prescris de medic: tratamentul comei toxice ,al insuficientei respiratorii si circulatorii acute,corectarea tulburarilor functionale .

Atentie! In mod accidental si copiii mici pot fi victime ale intoxicatiilor cu alcool.