Intoxicatii cu substante methemoglobinizante,la copii

Methemoglobina(MetHb)este o hemoglobina oxidata ,lipsita de afinitate pentru oxigen(isi pierde functia esentiala de transportor de oxigen).Substantele toxice methemoglobinizante sunt:nitritii,nitratii,hidrogenul arseniat,nitrobenzenul,aminobenzenul(anilina),sulfamidele,chinina,resorcina etc.

Intoxicatia este intalnita frecvent la copii in primele 3 luni de viata si in special la nou-nascutul prematur.

Caile de patrundere a toxicului in organism:digestiva,cutanata,inhalatorie,intravenoasa.

Etiologie

Substanta oxidanta patrunde in organism de cele mai multe ori prin alimentatie(apa si alimente care contin nitriti).

♦Nitritii sunt continuti in ape poluate din care i se prepara sugarului ceaiul etc.,de regula apa din fantana,de unde si denumirea de „intoxicatie cu apa de put”

♦Nitratii continuti in cantitate mare in unele vegetale-morcovi,spanac-care intra in alimentatia sugarilor (nitratii provin din terenurile unde s-au folosit ingrasaminte azotoase si pe care s-au cultivat vegetalele).

♦Aceleasi alimente vegetale pot deveni nocive daca sunt stocate (chiar la frigider)timp mai indelungat(peste 12 ore). In aceste situatii,cum ar fi pastrarea supei de morcovi peste 12 ore,flora microbiana transforma nitratii(netoxici)in nitriti.

♦Toxicul oxidat poate fi reprezentat de un alt toxic industrial sau de un medicament .

Tablou clinic

a. Cianoza constituie semnul cardinal. Intensitatea cianozei este variabila.

-uneori usor vizibila numai la palme,talpi,buze sau mucoase.

-alteori intensa si generalizata,de o nuanta cenusie sau chiar neagra.O particularitate :nu dispare la administrare de oxigen.

b. In masura in care cresc concentratiile de MetHb in sange,apar semne functionale:astenie,cefalee,dispnee,tahicardie,ameteli.

c. In cresterea sau persistenta unor concentratii(peste 30%-normal sub 2%)apare hipoxia de transport cu semne de insuficienta cardiaca ,colaps cardiovascular sau encefalopatie hipoxica.Diagnosticul este confirmat prin dozare spectrofotometrica a MetHb. De asemenea,se va recurge la dozarea nitritilor si nitratilor in apa,in alimentele consumate.

Masuri de urgenta

In functie de calea de patrundere a toxicului se impune:

  1. decontaminarea cutanata (cazul colorantilor de anilina,de exemplu).
  2.  scoaterea din mediu si administrare de oxigen(cazul inhalarii de bioxid de azot,hidrogen arseniat).
  3. spalatura gastrica cu suspensie de carbune activat si purgativ salin(cazul ingestiei unor toxice puternic oxidante medicamentoase sau substante chimice diverse).

Tratament general -Tratamentul methemoglobinemiei:

-administrarea intravenoasa (lent)de albastru de metilen.Doza (exprimata  ca albastru de metilen substanta pura)este de 1 mg /kg. De obicei se foloseste solutie 1‰,care contine 1 mg/ml (sau solutie 1% 10 mg/ml=pentru adult). Se incepe cu doza de 1 mg/kilocorp si daca cianoza nu se reduce ,se repeta dupa 1 ora o doza de 2 mg/kilocorp;

-administrarea de vitamina C i.v.(30 mg/kilocorp).Aceasta poate fi data si in asociere cu albastru de metilen se administreaza peroral(10/300 mg/zi). La adult doza de vitamina C este de 1-3 g/zi(2-6 fiole ),i.v.;

Restrictii dietetice

-aplicarea in paralel a unor restrictii dietetice:

♦evitarea apei de put,

♦evitarea conservarii improprii si indelungate a legumelor,

♦excluderea unui eventual toxic medicamentos sau a altei substante methemoglobinizante.

Atentie! In cazuri severe se recurge la exsanguinotransfuzie.