Polipii nazali

     Θ- Polipii si amigdalele constituie prima linie de aparare a organismului care ia contact cu tot ce intra prin nas si gura. Asta inseamna de multe ori inflamarea lor si secundar, de multe ori se ajunge la otite si sinuzite.

   Θ-  Polipii nazali sunt formațiuni moi, nedureroase, necanceroase ce cresc și obstruează căile nazale și sinusurile. Aceștia atârnă ca niște ciorchini de struguri și se formează în urma inflamației cronice a mucoasei. Cauzele apariției polipilor sunt necunoscute în totalitate, dar un rol important îl au terenul alergic, infecțiile recurente, sensibilitatea la medicamente sau anumite boli autoimune.

     Θ-  Polipii nazali de mici dimensiuni pot să nu determine simptome. Cei de dimensiuni crescute sau grupurile de polipi pot bloca căile nazale și pot determina probleme de respirație, pierderea mirosului și infecții frecvente.

     Θ-  În general, polipii nazali afectează adulții si bătrânii, dar (foarte rar) pot fi întâlniți și la copii. Trebuie să facem diferența dintre polipoza nazală a adultului și polipoza copiilor care se referă la inflamația cronică a vegetațiilor adenoide și care nu are nici o legătură cu boala descrisă aici.

   Θ- Polipii sau vegetatiile adenoide sunt prelungiri ale mucoasei care captuseste cavitatea nazala si sinusurile paranazale ( cand se inflameaza acestia se denumeste faza acuta).  Sunt formati din  tesutul limfatic, se gasesc in nazofaringe si se pot  hipertrofia de  mai multe ori in urma infectiilor (faza cronica, a vegetatiilor adenoide).

   Θ- Polipii filtreaza germenii din aer si de aceea se pot infecta si inflama la contactul cu acestia. La copii sunt de regula hipertrofiati (adica mai mari) dar apoi incep sa scada cu varsta, disparand total pe la varsta de 10 ani. Daca sunt mici si nu cauzeaza probleme, ei sunt inofensivi si nu necesita nici un fel de tratament sau interventie.

  Θ- Polipii se formeaza din mucoasa nazala si/sau sinusala, de obicei in jurul ariei unde sinusurile se deschid in cavitatea nazala, in spatele nasului.

  Θ- Adesea, polipii sunt asociati cu alergiile si astmul.

   Θ-  Atunci cand polipii se inflameaza, ei cresc in dimensiune si de aici apare un intreg cortegiu de manifestari.

 Θ- Respiratie dificila (ocupa mult spatiu in cavitatea nazala si atunci copilul incepe sa respire pe gura, sa sforaie in somn si sa se oxigeneze prost)
Pentru ca respira mult pe gura, se poate usca mucoasa bucala si asta sa duca la iritatii ale gatului si amigdalelor
Fiind crescuti in dimensiuni ei pot bloca sinusurile (niste cavitati pline cu aer a caror membrana secreta un mucus care ramane blocat acolo si nu se mai poate drena daca polipii blocheaza sinusurile), determinand sinuzita
Daca cresc foarte mult in volum pot determina deformari ale oaselor nasului cat si ale fetei aparand faciesul adenoid.

  Θ- Aparitia de secretii nazale

Cauze
Polipii nazali se pot forma la orice vârstă, dar cel mai adesea se întâlnesc la adulții tineri și la cei de vârstă mijlocie. Se pot forma oriunde în sinusuri și în căile nazale, dar apar de regulă în zona unde sinusurile de lângă ochi și din zona obrazului drenează în fosa nazală printr-un canal (complex osteomeatal).

Simptomele inflamarii polipilor nazali
Inflamarea polipilor nazali la copii conduce la o obstructie nazala importanta, care prezinta urmatoarele simptome:

♦ respiratie pe gura, zgomotoasa
♦ senzatie de nas infundat
♦ sforait
♦ pauze de respiratie in timpul somnului (apnee)
♦ secretii mucopurulente abundente
♦ alterarea simtului mirosului si gustului
♦ dureri de cap sau la nivelul fetei
♦ inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului
♦ dificultati de alimentare din pricina durerii de gat si a problemelor la inghitire
♦ facies adenoidian (aspect palid al fetei, gura intredeschisa, dinti implantati defectuos, cearcane si ochi adanciti in orbite)

Simptome
Polipii nazali sunt asociați cu inflamația mucoasei căilor nazale și a sinusurilor ce durează mai mult de 12 săptămâni (rinosinuzita cronică polipoasă este termenul medical corect utilizat). Cu toate acestea, este posibilă existența sinuzitei cronice fără polipi nazali.

Polipii nazali sunt moi și nu se simt. Dacă sunt mici, pacienții nu sunt conștienți de prezența lor. Polipul mai mare sau grupurile de polipi pot bloca căile nazale și sinusurile.

Semnele comune și simptomele sinuzitei cronice cu polipi nazali includ: secreții nazale abundente (rinoreea); obstrucția nazală persistentă; scurgeri rinofaringiene (scurgeri posterioare, prin spatele nasului); scăderea sau absența mirosului; scăderea sau pierderea simțului gustului; durere facială sau durere de cap; durere la nivelul arcadei dentare superioare; prezența presiunii la nivelul frunții și a feței; ronhopatia cronică (sforăit); mâncărimi la nivelul nasului.

Complicații
Polipii nazali pot cauza complicații deoarece ei blochează fluxul aerian normal și drenajul fluidelor, dar și din cauza inflamației cronice ce stă la baza dezvoltării lor. Potențialele complicații sunt:

Reacutizări ale astmului. Rinosinuzita cronică poate determina atacuri de astm.

Infecții sinusale. Polipii nazali vă pot face mult mai predispuși la infecții sinusale care apar adesea sau devin cronice.

Extinderea infecției către orbită. Dacă infecția se extinde către orbită și către nervul optic, poate cauza edemul sau protruzia globului ocular, imposibilitatea mișcărilor, scăderea acuității vizuale sau chiar orbirea ce poate deveni permanentă.

Meningită. Infecția se poate extinde către membranele și lichidul ce înconjoară creierul și măduva spinării.

Cheaguri de sânge. Infecția poate determina probleme în venele ce înconjoară sinusurile, interferând cu aportul de sânge către anumite părți ale creierului și pot determina accidente vasculare.

Apneea de somn obstructivă. Reprezintă întreruperea respirației în timpul somnului și este o afecțiune foarte gravă.

Tratament
Sinuzita cronică, cu sau fără polipi, este o boală ce nu poate fi tratată complet. Este necesar un plan de tratament de lungă durată ce rezolvă simptomele și tratează factorii care contribuie la inflamația cronică.

Scopul tratamentului pentru polipii nazali este reducerea mărimii lor sau eliminarea lor. Tratamentul de primă intenție este medicamentos. Chirurgia se dovedește câteodată necesară și, în combinație cu un tratament medicamentos corect efectuat, poate preveni recidivele pentru o perioadă lungă de timp. Din păcate, rinosinuzita polipoasă este o boală recidivantă.

Tratamentul medicamentos
Tratamentul polipilor nazali începe de obicei cu medicamente ce pot determina scăderea în volum sau dispariția polipilor de mari dimensiuni și include:

Corticosteroizi nazali. Doctorul va prescrie un spray cu corticosteroid nazal pentru a reduce inflamația. Acest tratament poate micșora polipii sau, în cazuri foarte  rare, îi poate elimina complet. În România, cel mai frecvent utilizate medicamente sunt: budesonide (Rhinocort Aqua), mometasone (Nasonex) și fluticazonă (Avamys).

Corticosteroizi orali și injectabili. Dacă un corticosteroid nazal nu este eficient, pot fi prescriși corticosteroizi orali (prednison, metilprednisolon), injectabili (dexametazona) care pot fi luați în combinație cu un spray nazal. Deoarece steroizii orali sau injectabili au nenumărate efecte secundare grave, trebuie luați o perioadă scurtă de timp.

Altă medicație. Pot fi prescrise medicamente ce tratează bolile care contribuie la inflamația cronică în sinusuri sau pasajele nazale. Acestea pot include antihistaminice pentru a trata alergii sau antibiotice pentru a trata o infecție cronică sau recurentă.