Principii ale unei alimentatii sanatoase

Alimentatia reprezinta un obicei necesar supravietuirii, dar, in acelasi timp, atit de periculos daca este realizata in mod necorespunzator . In acest sens, sa ne amintim un proverb egiptean care spune : ” Jumatate din ceea ce maninci te ajuta sa traiesti; cealalta jumatate, il ajuta pe doctoral tau sa traiasca” . Trebuie, astfel, sa intelegem ca in farfuria din fata noastra se ascunde atit secretul tineretii si sanatatii, cit si demonul imbatrinirii si imbolnavirilor.                                                                                                                                                                       Redam, mai jos, cantitatile necesare pentru a fi consummate zilnic din fiecare grupa alimentara. Sa nu uitam ca necesarul variaza de la individ la individ in functie de virsta, inaltime, stare de nutritie(normoponderal, supraponderal, obezitate), diverse boli, sex, conditii fiziologice, sarcina, lactatie), dar si la acelasi individ in functie de activitatea fizica efectuata.

1. Piine, cereale, orez, paste fainoase: 6-11 portii/zi, 1 portie=1 felie de piine, ½ cana cereale, orez, paste fierte;

2. Legume 3-5 portii/zi. Se recomanda proaspete: 1 portie= ½ cana vegetale proaspete sau fierte, 1 cartof mijlociu;

3. Fructe 2-4 portii/zi. Se recomanda sa fie consummate proaspete: 1 portie-1 fruct mediu;

4. Carne pui, curcan, fara piele, peste, oua: 2-3 portii. 1 portie= 100g carne sau 1 ou;

5. Lapte , iaurt, brinza; 2-3 portii/zi. 1 portie = 1 cana de lapte sau iaurt.

Exercitiul fizic are o serie de efecte benefice: determina scaderea ponderala cu mentinerea musculaturii; reduce obezitatea abdominala, reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat tip 2 si a bolilor cardio-vasculare; mentinerea controlului glicerinei si a lipidelor serice ; reduce valorile tensiunii arteriale in hipertensiunea arteriala cu valori moderat crescute: creste tonusul si forta musculara, mobilitatea articulara, previne articulatiile osteo-articulare, da sens si calitate vietii, combate stresul.

Somnul normal are rol in reflectarea metaboloica (durata somnului este direct proportionala cu rata metabolismului), in conservarea energieie si in consolidarea amnezica. Pentru desfasurarea unei activitati fizice si psihice normale, sunt necesare 8 ore de somn pe zi, cu respectarea ritmului somn-veghe.

Toate componentele modului de viata sint importante pentru mentinerea starii de sanatate, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita implementarii si respectarii la nivelul intregii populatii a masurilor de optimizare a modului de viata. Ca motivatie interioara pentru a mentine un mod de viata sanatos, trebuie sa ne amintim ca : “Sanatatea nu este totul, dar fara sanatate, totul este nimic!”