Sarcina extrauterina

Prin sarcina extrauterina sau ectopica se intelege implantarea produsului de conceptie in afara cavitatii uterine.

Sarcina extrauterina constituie o urgenta chirurgicala (abdomen acut chirurgical ginecologic).

Cauze

Principala cauza ce determina aparitia unei sarcini ectopice este existenta unei trompe uterine anormale care impiedica oul fertilizat sa ajunga in uter si astfel determina implantarea acestuia la nivelul trompei sau oriunde in afara uterului. Trompa uterina anormala poate aparea in urma unei infectii pelvine, in urma unei interventii chirurgicale la nivelul acesteia sau datorita existentei endometriozei (prezenta de mucoasa uterina in afara uterului).
Principala cauza ce determina dezvoltarea unei sarcini extrauterine este existenta unei trompe uterine anormale. Un ovul fertilizat poate fi prins intr-o portiune anormala a uneia din trompe, unde incepe sa creasca. Au existat si cazuri de sarcini ectopice pentru care nu s-a gasit nici o cauza din cele cunoscute.

Etiologie

Orice piedica in migrarea oului de la ovar prin trompa ,spre uter,poate fi cauza sarcinii extrauterine.

Cand sarcina extrauterina se intalneste in aproape 90% in trompa ,factorii etiologici intereseaza in general aceasta localizare si depind de modificarile biologice ale oului si calitatile anatomice si functionale ale trompei.

Astfel se disting:

-Cauze ovulare:dezvoltari anormale ale oului:ou mare,ou neregulat,modificari cromozomiale(cariotip anormal),factor spermatozoidic(barbati cu anomalii de numar si forma ale spermatozoizilor).

-Cauze tubulare:

♦malformatii tubulare congenitale:trompe sinuoase,infantile,lungi,cu lumen ingust,hipoplazie,

♦procese inflamatoare utero-anexiale;

♦micsorarea lumenului tubar(prin edem),

♦alterarea cililor vibratili endotubari,

♦perturbarea peristalticii tubare,

-Factori hormonali:

♦deficiente ale corpului galben,

♦ovulatie intarziata,

♦tratamente hormonale

-Etiologie extratubara

♦aderente peritoneale peritubare care comprima trompa,

♦tumori ale trompei,ale organelor invecinate(uter,ovar,mezenter etc)

♦inflamatii pelviene

-Mijloace contraceptive.Intreruperi de sarcina

♦folosirea steriletelor,anticonceptionalelor,

♦avorturi provocate

Simptome

Initial, sarcina extrauterina nu se poate deosebi pe baza simptomelor de o sarcina normala. O femeie cu sarcina extrauterina prezinta precoce aceleasi simptome ca si intr-o sarcina normala: absenta menstruatiei, sani sensibili la palpare, oboseala, greata, mictiuni frecvente (urineaza des).
Pe masura ce sarcina extrauterina progreseaza pot aparea si alte simptome cum ar fi:
– durere abdominala sau pelvina (de obicei la 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei); durerea se poate intensifica cand gravida se misca sau se incordeaza
– sangerare vaginala usoara sau abundenta
– durere in timpul actului sexual sau in timpul examinarii pelvine
– semne de soc – ameteala, senzatie de lesin sau chiar lesin (sincopa) cauzate de o hemoragie interna
– durere la nivelul umerilor determinata de hemoragia intraabdominala subdiafragmatica. Sangele irita diafragmul (principalul muschi respirator) si aceasta iritatie este resimtita ca durere la nivelul umerilor
– simptomele avortului spontan care sunt adesea asemanatoare cu semnele precoce de sarcina

Tratamentul sarcinii extrauterine

Optiunile de tratament sunt: laparoscopie, laparotomie si medicatie.

Laparotomia este o operatie in zona chilotului, pe partea inferioara a abdomenului iar laparoscopia implica inserarea de instrumente de vizualizare in pelvis prin incizii mici la nivelul pielii. Multi chirurgi recomanda laparoscopia pentru ca inciziile sunt mici si recuperarea rapida. In conditii optime, se poate face o mica incizie in trompa uterina pentru ca mai apoi sa fie eliminata sarcina extrauterina. Sunt si cazuri in care nu se poate face laparoscopie (in cazul in care mai multe zone au fost afectate si trebuie indepartate chirurgical). Aceasta forma de tratament este folosita in cazul sarcinilor mai mari de 6 saptamani precum si in cazul prezentei hemoragiilor interne.

Tratamentul medicamentos este folosit cu succes in 35% din cazurile de sarcina extrauterina. Administrarea pilulelor de tip metrorexat poate rezolva aceasta problema medicala. Acest medicament omoara ceulele de crestere ale placentei provocand un avort al sarcinii extrauterine. Se administreaza doar sub stricta supraveghere a medicului. Este utilizat in cazul sarcinii ectopice precoce.